De Zwarte Dame-reserves in de laatste ronde met 0-4 verslagen

SVWZV kampioen ZSB-promotieklas 2014-2015

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 27-4-2015

Er was toch nog enigzins gespannenheid te merken op de heenreis voor de match tegen De Zwarte Dame 2 in de gezamenlijke slotronde in Scherpenisse. Een 2-2 gelijkspel was genoeg voor de titel. Toch was het pas na zo'n 2 uur spelen te merken dat de missie ging slagen. Uiteindelijk werd een maximale score van 0-4 neergezet. En dat was meer dan terecht. Op alle borden stonden we in het middenspelgedeelte beter en dat betaalde zich uiteindelijk maximaal uit. 'SVWZV' wordt de nieuwe kampioen in de ZSB-promotieklas. Alle partijen zijn in dit verslag na te spelen. Als eerbetoon voor de spelers die het 'deden'!

Henry was het eerste klaar. Al snel liet de tegenstander van onze jeugdspeler uit Oostburg een stuk insluiten. Toch was het toen nog niet direct klaar (hoewel...), maar bekwaam leidde hij, door het initiatief te houden, z'n partij snel naar winst. Zijn score over de competitie: 5½ uit 9.

De watertoren van Scherpenisse

De Watertoren

Johan de Meester bracht met zijn overwinning de titel in veiligheid. Op 'buigen of barsten' is zijn speelwijze of motto, en ook dit seizoen: 5 gewonnen, 3 verloren.

Daarna konden Jan Damen en Gerard de Winter tamelijk relaxed hun partijen naar winst voeren. Deze twee teamspelers werden ook topscorer met 7 punten. Gerard haalde dit uit 9 ronden en Jan uit 10.

De 8e ronde was belangrijk voor ons, omdat Goes 2 verloor van Landau 3. Daarna konden we met een versterkt team (Simon Provoost nam voor 1 ronde de honneurs waar) winnen van Goes 2 (1-3).
Werden we ook verdiend kampioen? Absoluut. En het geeft ons een blij en gelukkig gevoel, zo vaak worden we het niet. En dit kampioenschap vond ik, uw reporter en teamchef, stukken mooier dan die van 2 jaar geleden, waar we in de slotronde tegen HWP 5 met 2-2 gelijkspeelden zonder een partij te winnen.

Hieronder alle partijen in de PGN-viewer.

Bord 1
Wit: Jan Damen (SVWZV)
Zwart: Willem van Gent (DZD 2)
Bord 2
Wit: Gyan Hollander (DZD 2)
Zwart: Johan de Meester (SVWZV)
Bord 3
Wit: Gerard de Winter (SVWZV)
Zwart: Flip Meijaard (DZD 2)
Bord 4
Wit: Marius Leendertse (DZD 2)
Zwart: Henry Flikweert (SVWZV)

Een 'whitewash' derhalve, 0-4, en pas de eerste keer dit seizoen.

  De Zwarte Dame 2 - S.V.W.Z.V.   0 - 4
1. W. van Gent   - J. Damen    0 - 1
2. G. den Hollander - J. de Meester 0 - 1
3. F. Meijaard   - G. de Winter  0 - 1
4. M. Leendertse  - H. Flikweert  0 - 1

De overige uitslagen in de laatste ronde Pomotieklas: Middelburg 2 - Goes 2 0-4 en HWP 5 - Landau Axel 3 2½-1½.

De eindstand Promotieklas ZSB, seizoen 2014/2015:

1. S.V.W.Z.V., Oostburg       17 / 27  (gemiddelde rating 1579)
2. Goes 2              15 / 26½ (1577)
3. Landau Axel 3           12 / 24  (1605)
4. Middelburg 2	           6 / 15  (1461)
5. De Zwarte Dame 2, Kruiningen   4 / 12½ (1416)
6. Het Witte Paard 5, Sas van Gent  4 / 11  (1435)


Een stukje vergane glorie uit lang vervlogen tijden; 'dat het kasteel verkocht werd aan iemand uit Zaamslag?!'

Er is vrijwel niets meer terug te vinden van het kasteel van de Heeren van Kruiningen

Het is uit de geschiedenis bekend, dat de provincie Zeeland in de Middeleeuwen enkele tientallen kastelen telde. De meeste hiervan bestaan niet meer, omdat oorlogen, branden, overstromingen of gebrek aan onderhoud, een eind aan hun bestaan maakten. Een van de kastelen waarvan vrijwel niets meer terug te vinden is, stond in Kruiningen.

Het kasteel te Kruiningen was eens het stamhuis van het geslacht van de heren van Kruiningen. De heerlijkheid van Kruiningen behoorde oorspronkelijk tot het geslacht Van de Maelstede. In een geschrift uit 1198 staat namelijk vermeld, dat Wouter van Kruiningen één van de zonen was van Wolfert van Maelstede. Waarschijnlijk is Wouter zich naar de naam van zijn ambacht gaan noemen.

Het familiewapen van de Van Maelstedes

Het familiewapen van de Van Maelstede's

In 1214 schonk Wouter van Kruiningen grote oppervlakten moerland aan de abdij Ter Doest. Als dank beloofde de abt van dat klooster, dat Wouter na zijn overlijden naar de abdij zou worden (KRUININGEN Zeeland Atlas Zelandia Illustrata van het Kon. Zeeuws Genootschap II 1574.) gebracht om daar begraven te worden. De belofte gold ook zijn overleden echtgenotes. Ook Wolfert, de zoon en opvolger van Wouter van Kruiningen, schonk en verkocht veel gronden aan de monniken van Ter Doest.

Wolfert werd opgevolgd door zijn zoon of broer Govert, die eveneens goederen aan de abdij van Ter Doest schonk. Een van zijn nazaten. Jan van Kruiningen, droeg op 1 april 1323 zijn "steenhuys metten nederhove" te Kruiningen op aan de graaf, waarna deze hem ermee beleende op voorwaarde dat het een open huis voor de graaf zou blijven. Reeds eerder, op 12 maart 1304, schonk graaf Willem III aan de heren van Kruiningen een erfelijke rente tot onderhoud van hun kasteel. Vermoedelijk was het kasteel in de machtsstrijd tussen Jan II van Holland en graaf Gwijde van Vlaanderen beschadigd en vond Willem III het van groot belang om het kasteel weer in een goede staat van verdediging terug te brengen.

Kasteel Kruiningen

Kasteel Kruiningen, een slot gebouwd in 1361. Boze tongen beweren, volgens uw reporter is het complete onzin, maar dit terzijde, dat schaakvereniging De Zwarte Dame er al een ruimte had, alwaar elke maandag op fanatieke wijze ons koninklijke en edele spel werd beoefend.

Weinig bekend

Het kasteel te Kruiningen stond achter de dorpskerk en waarschijnlijk binnen de dorpsgracht. Over de bouwgeschiedenis is vrijwel niets bekend. De afbeeldingen die er nog van bestaan laten een rechthoekig gebouw zien, dat een. eveneens rechthoekig slotplein omsloot. Het hoofdgebouw stak hoog boven de bijgebouwen uit en aan twee zijden was het voorzien van een topgevel. Twee vleugels waren voorzien van gekantelde muren, waarachter vermoedelijk weergangen liepen. Drie hoeken van het gebouw waren voorzien van vierkante torens. Via een brug over de slotgracht, die een opklapbaar gedeelte had, kon door een kleine poort het kasteelplein worden bereikt. Vanaf dat plein waren de vleugels van het kasteel bereikbaar.

De laatste mannelijke telg uit het geslacht van Kruiningen was Maximiliaan. In het begin van de Tachtigjarige Oorlog trad deze in Spaanse krijgsdienst. Tijdens de slag op de Zuiderzee, op 11 oktober 1573, werd hij gevangen genomen, waarna hij aan lager wal geraakte. In 1612 overleed hij op het kasteel van Heenvliet. Van zijn dochters overleden er vier ongehuwd. Louise van Kruiningen trouwde met Philippe de Recourt, baron van Liques. Omdat ook zij de Spaanse zijde kozen, werden hun goederen verbeurd verklaard.

Opknapbeurt

Na de vrede van Munster verkochten de Staten van Zeeland de heerlijkheid Kruiningen met het kasteel aan Gerard van der Nisse, heer van Nisse en Zaamslag. Van het geld dat de goederen opbrachten, lieten de Staten het kasteel, dat in vervallen toestand verkeerde, weer opknappen. In 1651 werd Kruiningen van een kwaad leen verheven tot een goed leen.

Door het huwelijk van Cornelia van der Nisse met Anthonie de Huijbert, baljuw van Veere en later raadsheer in de Hoge Raad, kwam het kasteel van Kruiningen met bijbehorende ambachten in handen van laatstgenoemd geslacht. Anthonie de Huijbert overleed in 1702 te Den Haag en zijn zoon Pieter Anthonie erfde de Kruiningse bezittingen. Hij was drost van Muiden en baljuw van Veere. Het kasteel van Kruiningen werd toen nog maar sporadisch bewoond. Door onvoldoende onderhoud raakten de gebouwen ten slotte in zo'n verval, dat ze in 1720 en 1721 in opdracht van Pieter Anthonie de Huijbert werden afgebroken.